keskiviikko 20. elokuuta 2014

Kiinalaisia juttuja (vol. 2)

Elokuun 7. päivä Kiinassa alkoi syksy kiinalaisen kalenterin mukaan. Näin kertoi minulle eräs kiinalainen asuntovälittäjäassistentti. Ja toden totta, tuosta päivästä lähtien lämpötila on ollut noin 10 astetta vähemmän kuin 6. elokuuta. Nyt lämpötila on ollut 24-30 asteen välillä ja monena päivänä on satanut. Alhaisempi lämpötila on saanut minut virkoamaan jostain hellekoomasta ja lisännyt energiaa niin, että urheileminen on alkanut maistumaan taas todella herkulliselta. Liikunta generoi lisää energiaa ja kaikki lisäpuhti on tervetullutta syksyn säpinöihin.

Ajattelin tällä kertaa kirjoittaa vähän asioita asunnoista, asumisesta ja elämisestä compaundillamme. Meidän asuinalueella on varmaan noin 40 taloa, jotka kaikki ovat noin 30 kerroksisia. Me asumme 14. kerroksessa ja syyskuun alussa mahdollisesti muutamme samalla compaundilla miltei tuplaten ylemmäksi, eli 27. kerrokseen. Kävimme muuten katsomassa yhtä huoneistoa 29. kerroksessakin ja on muuten jännä ero 27. ja 29. kerroksilla; kun meni 29. kerrokseen, meni hississä korvat lukkoon, mutta 27. kerrokseen mennessä ei mennyt.
Compaundillamme on myös useita tenniskenttiä, muutamia koriskenttiä, nättejä maisemointialtaita ja suihkulähteitä ja todella kauniisti ja jatkuvasti hoidetut viheralueet.

Nyt muuten kun uutta asuntoa on etsitty, niin kaikki vuokranantajat hyväksyivät asuntoon koiran, mutta muutamaan ei haluttu lapsia. Erikoista mutta ehkä ymmärrettävää että lapsiperheissä asuntojen kulutus on usein kovempaa.

Lämmityksestä
Meidän compaundilla on talot rakennettu kolmessa eri vaiheessa. Osassa phase 2:n asunnoista on jo lattialämmitys ja phase 3:n asunnoissa kaikissa. Lattialämmitys on täällä ihan ehdoton kylmän ja kostean talvikauden vuoksi. Talvella on muuten huvittaa, että kiinalaiset (ainakaan suurin osa heistä) eivät lämmitä asuntojaa ja he istuvat kotonaan toppatakeissaan ja varmaan nukkuvatkin kerrosvaatetuksen kera. Tämä heidän lämmittämättömyys saa aikaan sen, että ne asukkaat, jotka lämmittävät asuntojaan, heidän lämmityslaitteet huutavatkin sitten täydellä teholla yrittäen lämmittää myös kaikki asunnot ympärillään. Se ettei lämmityksiä käytetä, on varmaan isoin syy siihen, että miltei kaikki asunnot, talot ja rakennukset kärsivät kosteus- ja homevaurioista. Mutta home ei tunnu olevan kiinalaisten huolen aihe, vaan lähinnä meidän länkkäreiden kauhuskenaario. Ja kyllä, myös me olemme joutuneet pesemään homepilkkua makuuhuoneen seinästä ikkunan alta, sekä suihkutilan ikkunan tiivisteistä. Meillä on vaatekaapeissa ja makuuhuoneen ikkunasmyygillä verhon takana suolapurkit keräämässä kosteutta. Purkit on pitänyt vaihtaa n.4 kk välein.
Kun viime helmikuussa palasimme talvilomalta, oli asunnossamme +15 lämmintä, vaikka olimme jättäneet loman ajaksi lämmöt päälle." Insinööri keinot keksii" ja niimpä meillä oli kuvan mukainen lämmitysviritys hetken aikaa eli kaasuliedet päällä ja ilmanpuhdistin kätevästi kiersi/puhalsi lämmintä ilmaa keittiötuolille nostettuna keittiön oviaukossa muualle huoneistoon.


Tiskikone on luxusta

Me toivoimme löytävämme asunnon, jossa olisi ollut tiskikone. Sellaista ei tullut vastaan ja ehkäpä hankimme tiskikoneen myöhemmin itse. Tiskikoneen sijaan asunnoissa on hyvin paljon tiskikonetta ulkonäöltä muistuttava juttu, joka kai jollain tapaa steriloi astiat kenties UV-valolla. Ennen kuin siihen laitteeseen astiat ja aterimet laittaa, on kaikki kuitenkin ensin tiskattava, joten laite minun näkökulmasta lähinnä kuivaa astiat. Ok.. voisi ajatella että keittiöpyyhkeellä astioitten kuivaamisvaihe jäisi työvaiheena pois, mutta en pidä siitä että astioihin jää vedestä läikkiä ja näin ollen kuivaan aina kaikki. Tiskaamiseen on kyllä jo tottunut ja jos nyt uuteen asuntoon pääsemme muuttamaan, siellä keittiö oli isompi ja tiskialtaat sijoittuu isojen ikkunoiden eteen, joista voi tiskatessa laskea vaikka kaikki punaiset autot liikenteessä.

Terveyskortti
Kesällä heinäkuun lopusta syyskuun alkuun alueellamme on muutamia ihan hienoja ulkoaltaita käytettävissä. Jotta siellä voi käydä, on altaille mennessä käytettävä uimalakkia, ostettava pääsylippu ja terveyskortti. Kyllä - terveyskortin voi ostaa. Eli ei mitään tekemistä sen kanssa, oletko oikeasti terve. Mutta onneksi joku asia sentään käy täällä kätevästi hetkessä ja pienellä rahalla, ilman kuukausien töitä. Kuukausien työ oli meille Shanghaihin muuttaessa saada paikalliset pankkitilit. Oli muuten taloudellisesti tiukka alku täällä kun muutenkin piti hommata uuteen asuntoon petivaatteet, pyyhkeet, pesuaineita, astiat, mausteita.... ja vaikka mitä perustarviketta mitä ei edes tule ajateltua että niitäkin tarvii ennen kuin niitä ei ole. Nyt kuitenkin kun muutto häämöttää edessä, niin loppujen lopuksi meillä on aika vähän tavaraa muutettavana kun meillä ei ole täällä omia kalusteita. Suurin homma tulee olemaan palauttaa nykyinen kämppämme siihen kuntoon missä se oli. Eli asentaa "ihanat" kristallivalaisimet paikoilleen ja rakentaa olohuoneeseen kirjahylly, mikä on tähän asti ollut osissa sängyn alla.

Kuva Phase 3 uima-altaalta.

Sokerista tehdyt koirat - tai niiden ulkoiluttajat
Meidän compaundilla on paljon koiria ja suurin osa niistä on aprikoosin värisiä villakoiria. Sateella en ole törmännyt muihin koiran ulkoiluttajiin, mutta noin vuosi sitten kun kävin ensimmäisen kerran talon kellarissa parkkihallissa, niin siellähän ne tätit tapasivat toisiaan koiriensa kera ja ulkoiluttivat fifinsä kätevästi sateelta suojassa.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti