tiistai 5. elokuuta 2014

Kiinalaisia juttuja (vol.1)

Huh hellettä! IPhonen sääapsi näyttää aina päivän ylimmän ja alimman lämpötilan. Viikon sisällä Shanghaissa se on näyttänyt useimpina päivinä noin 30/25. Silti lämpötila on kohonnut pilvisinäkin päivinä +37 asteeseen. Lämmintä on siis riittänyt. Sisätiloissa on onneksi miellyttävää ilmanjäähdyttymien ansiosta ja töitä jaksaa tehdä hyvin - ja niitäkin on riittänyt. Koko loppuvuosi näyttää kiireiseltä, mutta mielestäni pelkästään positiivista haipakkaa! Motivoidun ja aktivoidun parhaiten sopivasta kiireestä.

Kiireiden vuoksi saattaa jäädä bloggailut vähemmälle ja ajattelinkin että voisin alkaa aina silloin tällöin muutaman kuvan kera postaamaan erilaisia kiinalaisia juttuja. "Kiinalaisilla jutuilla" tarkoitan asioita, jotka itsestäni tuntuvat erikoisilta, hauskoilta tai kummallisilta verrattuna omassa synnyinkulttuurissa omaksumiini asioihin.

Sharing happiness -karkkilaatikot
Todella monena aamuna töihin mennessä odottaa työpöydälläni pieni karkkirasia. Karkkirasia on lahja työkaverilta, joka on juuri saanut lapsen tai mennyt juuri naimisiin. Omasta näkökulmastani kiinalaisilla tuntuu olevan hoppu mennä naimisiin ja saada lapsi, ja monet todellakin avioituvat ja saavat lapsen 20-30 ikäisinä. Toimistolla ei meinaa edes pysyä vauhdissa kuka milloinkin on mennyt naimisiin tai saanut lapsen kun makeisrasioita ilmestyy niin tiuhaan työpöydälle. Monta kertaa on kysyttävä kollegalta keneltä se on tällä kertaa.

Vauvansaantionnen jakamista. Kaksi erilaista "sharing happiness"-rasiaa.

Nokoset missä vain milloin vain
Kiinassa voi ottaa nokoset missä vain milloin vain. Kävimme viikonloppuna jälleen Ikeassa lohenostoreissulla ja siellä on hyvin tavallista, että showroom tilojen sängyt ovat täynnä nukkuvia kiinalaisperheitä. On myös hyvin tyypillistä bongata nokosia torkkuva kiinalainen työpaikalta, puistosta, ravintolasta... käytännössä ihan mistä vain tahansa. Muutama kuukausi sitten käytiin viikonloppuna Nanjing Roadilla Burger Kingissä syömässä pikalounas. Siellä puketumisesta päätellen kyseisen hampurilaisravintolan päällikkö nukkui yhdessä ravintolan pöydistä nojaten pöytään. Nanjing Roadilla on aina/joka päivä tuhansia ellei jopa kymmeniä tuhansia ihmisiä ja tämäkin hampurilaispaikka oli aivan täynnä. Silti ei ollut lainkaan ihmeellistä ja oudoksuttavaa, että joku ravintolan työntekijä voi mennä ottamaan nokoset ravintolasaliin. Suomessa ihan missä vain työpaikalla nukkumisesta saisi varmasti kenkää, enkä usko että kenelläkään tulisi mieleenkään Ikeassa ottaa kenkiä jalasta ja mennä koko perheen voimin johonkin esittelysänkyyn nukkumaan. Tai voihan se olla että mieleen on tullut, mutta varmasti sieltä häädettäisiin melko nopeaan ulos porttikiellon kera. Välillä tuntuukin, että täällä elää jossain Piilokamerassa... joku ottaa videota miten länsimaalaiset reagoi erilaisiin kiinalaisiin juttuihin.

Alla oleva kuvan otin ollessani lounastauolla Starbucksissa. Kaveri nukkuu tyttöystävänsä (tai vaimonsa) sylissä. Pakko muuten mainita, että KAIKKI muut Starbucksin asiakkaat olivat nenät kiinni älypuhelimissaan tai läppäreissään. Itsestäni se tuntuu hyvin oudolle, kun jos meen johonkin "ulos" syömään, haluan nauttia hetkestä ilman sähköpostia ja nettiä. Ruutua kun saa tuijottaa ihan riittämiin työssä. Noh.. tulihan minunkin napattua puhelin käsilaukusta ja otettua tämä kuva :)
Mietin välillä että pystyisköhän sitä itse mennä vaikkapa Starbucksiin ja ottaa ne nokoset. Ottais ne niinsanotut "power napsit" ja sitte ois virtaa kuin pienessä kylässä kun palaisi takaisin töihin. Juu ei! En osaa edes kuvitella! Minusta on ihana seurata ihmisiä ja ihan vaan nauttia hetkestä.

Nokoset Starbucksissa.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti