tiistai 19. toukokuuta 2015

Mandariinia ja Chiliä

Matkalla opiskelemaan kiinaa. AQI 180, mutta kukat oli mielestäni tosi kauniit tien varrella.
Opiskelen kiinaa kerran viikossa kahden tunnin ajan. Ihan joka viikko ei tunteja välttämättä ole, sillä meitä käy tunneilla minun lisäksi kaksi muuta yrityksen expattia, ja jos ryhmästä kaksi on estyneitä tulemaan, siirretään tunteja kalenterissa eteenpäin.
Olen käynyt tunneilla nyt vajaan vuoden. Suomireissut ja työkiireet ovat nipistäneet tästäkin ajasta ison siivun. Hirmun paljon en harjoittele kieltä kotona lukien kiinaa koulukirjoista, mutta yritän käyttää kiinankieltä käytännössä sen minkä osaan. Opiskelemme mandariinia, mutta emme keskity kiinankielisten merkkien harjoitteluun. Meidän ensimmäinen opettaja (meillä on opettaja vaihtunut jo kaksi kertaa) halusi että harjoittelemme myös merkkejä, ja saimme kotiläksyksi aina 10 merkkiä, jotka piti vihkoon raapustaa jokainen merkeistä kymmenen kertaa. Merkkejä kirjoitetaan systemaattisesti jokainen viiva tietyssä järjestyksessä ja pääsääntönä viivojen vetelylle on "ylhäältä alas ja vasemmalta oikealle". Jos minulla olisi enemmän tunteja viikossa, haluaisin ehdottomasti jatkaa myös merkkien harjoittelua. Mielestäni kiinalaiset kirjaimet ovat kauniita, ja kun jotain sanaa eli merkkiä piirtää tarpeeksi monta kertaa, jää sen merkityskin helpommin mieleen. Nyt kolmannen opettajan - neiti Miao, kenen länsimaalainen nimi on Lulu - kanssa, emme siis kiinalaisia merkkejä harjoittele, vaan keskitymme pinyinin opiskeluun. Harjoittelemme ääntämistä, kielioppia, jokapäiväisiä fraaseja ja keskustelua. Ja tietysti sanoja. Kiina on vaikea kieli, mutta kielioppi ei mielestäni ole ihan hurjan hankalaa. Kiinankielessä ei esimerkiksi ole aikamuotoja eikä monikkoja. Vaikeinta on ääntäminen eli ne tonesit. Sama sana voi tarkoittaa eri tonesilla lausuttuna täysin eri asiaa. Kiinankieliset merkit eivät tarkoita eri asioita, mutta pinyin eli kiina länkkärikirjaimilla kirjoitettuna, voi sama sana tarkoittaa eri asiaa riippuen tonesista. Haasteellista, mutta mielenkiintoista!

Minä taidan olla meidän ryhmästä edistynein, mikä varmasti johtuu vain siitä, että yritän käyttää kiinaa niin paljon kuin pystyn arkielämässä. Silti minullakin on ollut kiinankielen tunnilla kertoja, jolloin tuntuu että en ymmärrä yhtään mitään mitä opettaja sanoo ja epätoivo valtaa mielen. Tulee tunne ettei niistä opinnoista ole ollut mitään hyötyä ja etten tule ikinä oppimaan kiinaa. Ja uskon etten kyllä ikinä tulekaan oppimaan kiinaa niin hyvin, että voisin pitää palaverin kiinaksi tai edes keskustella kiinalaisen kanssa käyttäen pelkästään kiinaa. Silti uskon että kaikki mitä opin, on hyödyksi. Hallitsen jo numerot, rahan, lähikaupassa käynnin, taksilla liikkumisen sekä osaan pyytää menun tai laskun ravintolassa kiinaksi. Okei.. näissäkin tulee vielä blackoutteja, mutta mitäs sitten - "yrittänyttä ei laiteta". Tuntuu että kiinalaiset kyllä arvostavat kun edes yrittää käyttää heidän kieltään. Ja mikä parasta, nykyään välttyy jo siltä ettei minua pidetä ihan turistina - ainakaan ei ihan joka kerta :)

Tähän väliin on ihan pakko vähän kehaista...
Sain tänään mahdollisuuden käyttää yrityksen kuskia viemään minut käyttämään Chili Puxissa eläinlääkärissä. Selitin kuskille kiinaksi "minun tarvii viedä koirani Chili eläinlääkärille" ja "voisitko hakea minut klo 14.00". Tässä sama pinyiniksi: "Wǒ de gǒu Chili xūyào gù shòuyī. Qǐng lái jie wǒ liǎng diǎn ma?" Kuski ymmärsi ekalla! Olin itsestäni todella ylpeä koko loppupäivän.

Olen käyttänyt Chiliä aiemmin kahdessa eri paikassa eläinlääkärissä. Toinen paikoista "Dian Dian" on ihan meidän kulmilla ja meiltä kävelee sinne vajaassa kymmenessä minuutissa. Dian Dianissa Chili mm. leikattiin. Toinen käyttämämme eläinlääkäri asema on mielestäni tätä Dian Diania parempi, vaikka onkin täysin kiinalainen klinikka sekin (paikan nimeä en muista), mutta sinne kulkeminen kestää 1,5 tuntia suuntaan. Sillä klinikalla Chili on sirutettu ja sieltä hän sai biopassin lisäksi lomakkeen, jonka kanssa minun piti käydä meidän asuinalueen lähimmällä poliisiasemalla suorittamassa koiran rekisteröinti. Se miksi nyt kävimme kolmannella eri eläinlääkäriasemalla, Shenpu klinikalla, johtuu siitä, että jos koiran haluaa joku päivä viedä maasta, on sen läpäistävä rabies-vasta-ainetutkimus. Tämä tutkimus pitää teettää vain ja ainoastaan kyseisellä eläinlääkäriasemalla. Myös rabiesrokotus oli otettava siellä ja tällä kertaa kävimmekin vain rokotuksessa. Nyt 30 päivän päästä tästä rokotuksesta, menemme klinikalle uudestaan ja tehdään Chilille tuo rabies-vasta-ainetesti. Käytännös koirasta otetaan verinäyte, joka lähetetään Eurooppaan ja ihan varma en ole kuinka kauan testituloksen saaminen kestää. (Veikkaisin 2-4 viikkoa.) Jos Chili ei läpäise testiä, rokotetaan uudestaan, odotetaan 30 päivää uudestaan ja tehdään vasta-ainetesti uudestaan. Yksi testi maksaa 2750 RMB eli noin 400 €. Rabiesrokotus maksoi 215 RMB eli noin 30 €. Eli ei ihan halpaa lystiä. Käytännössä kaikki koiran rokotukset, sirutukset, rekisteröinnit ym. tarvittavat dokumentit tulevat maksamaan huimasti enemmän kuin mitä koira maksoi. Sitten kun rabies-vasta-ainetesti on mennyt hyväksytysti läpi, voi sen dokumentin saatuaan 90 päivän päästä siitä viedä koiran maasta. Tämän jälkeen on pidettävä huoli siitä, että ottaa rabies vahvistuksen aina hyvissä ajoin ennen expiry päivämäärää, ei tarvitse uusia vasta-ainetutkimusta.
"Tuleeko musta isona mamu?"

"Nyt oon vielä vaan aika namu <3 "

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti