maanantai 1. kesäkuuta 2015

City Shop

Meiltä on myös monta kertaa kyselty mitä me syödään täällä. Ihan perusruokia. Itseasiassa jopa ehkä paremmin kuin Suomessa siinä määrin, että täällä ei ole juurikaan eineksiä. Ei mitään valmiita lihapullia, salaattirasioita, keittoja jne. On täällä tietysti joitakin, mutta ei meidän makunystyröitä houkuttavia settejä. Kokkaamme lähes päivittäin. Yleensä mun mies on pääkokki ja minä olen se keittiöapulainen. Mutta osaan minäkin. Olemme tänne hankkineet jopa riisinkeittimen ja melkein kaikki meidän keittiövälineet ovat täällä parempitasoisia kuin Suomessa. Kaikki kun on pitänyt hankkia tänne uutena. Joitain välineitä olemme tuoneet Suomen kodista kuten esimerkiksi sähkövatkaimen.

Nyt kun on jo 2,5 vuotta Kiina-komennusta takana, tulee väkisinkin välillä mietittyä että kuinkahan paljon sitä tulee syötyä hormoneja ja raskasmetalleja plus mitä lie saasteita. Vaikka siis periaatteessa syömme hyvin ja terveellisesti, niin silti jos oikein alkaa miettimään niin "millä vedellä viljelymaata on kasteltu, josta syömme salaatit, vihannekset ja juurekset" ja "mitähän vettä ne possut, lehmät ja kanat juo" tai "mistähän ne kalat on pyydetty". Mutta oikeesti... ei tollasia vaan voi miettiä, tai hulluksihan sitä tulisi tai ainakin sairaalloisen laihaksi.

Luin joskus Jasper Pääkkösestä kertovan artikkelin. Hänhän on tunnetusti kova kalamies ja hän oli käynyt verikokein selvittämässä, kuinka paljon hänen elimistöön oli kalansyömisestä kerääntynyt ympäristömyrkkyjä. Tulokset vastasivat keski-iän ylittäneiden ammattikalastajien pitoisuuksia. Jutussa kuitenkin mainittiin, että Jasperin korkeat testitulokset olisivatkin todennäköisesti johtuneet siitä, että hän oli ollut muistaakseni kuukauden reissussa Aasiassa, jossa kyseisiä ympäristömyrkkyjä saa kasviksista. Juttu jäi mieleen ja sen verran olen miettinyt meidän pitkää ajanjaksoa Aasiassa, että olen noin vuoden syönyt spirulina-levää. Kuulemma se poistaisi raskasmetalleja elimistöstä. Tietystikään minulla ei ole mitään ennen ja jälkeen tuloksia, mutta uskon ettei levätablettien nappailemisesta mitään haittakaan ole.

Lohi me ostetaan Ikeasta. Siellä kaikki lohet ovat pakastettuja ja valikoima on aika runsas, ainakin meille ihan riittävä.
Liha eli naudan ja possun sisäfileet me haetaan Metro-nimisestä kaupasta. Metro on muistaakseni saksalainen ketju (korjatkaa jos olen väärässä), joka on ikäänkuin tukkukauppa. Kaikki vähän isommissa pakkauksissa ja erissä. Metrosta voi myös ostaa viinit edukkaasti, mutta yleensä ei lähdetä niitä erikseen Metrosta hakemaan, vaan tyydymme City Shopin valikoimaan.
Meiltä kotoa on Ikeaan 12 km ja Metroon 5 km.

Onneksi meidän asuintalon vieressä noin 50-100 metriä meidän kotoa, on erittäin hyvä ja kattava marketti City Shop. Myös City Shopista saa lohta ja lihaa, mutta ne ovat siellä erittäin paljon kalliimpia kuin lohi Ikeasta tai lihat Metrosta. Meidän City Shop on muutenkin ihan super hyvä kauppa. City Shopissa on paljon tuontitavaraa (sanoisin jopa että varmasti puolet) ja City Shopista saa muun muassa hapankorppuja ja näkkileipää - ihan loistavaa! City Shop ei ole halpa, mutta kun olemme keskittäneet suurimman osan ostoksista sinne, ja koska meillä on "hui yuan ka" eli kanta-asiakaskortti, saamme pari kertaa vuodessa 15 kpl 100 RMB:n arvoisia ostoskortteja. Kätevää!

Parasta City Shopissa on se, että voin mennä sinne Chilin kanssa. Koira on kyllä pidettävä sylissä. Olen pari kertaa nähnyt kun joku koirallinen henkilö on passitettu ulos kaupasta, kun koira oli ollut lattialla. Kaupan työntekijät ovat jo meille tosi tuttuja ja monet heistä tulevat aina rapsuttelemaan Chiliä ja noin viikko sitten yksi myyjistä, joka maistatteli kaupassa vesimeloonia, toi yhden vesimelonin palan Chilille.

Pyykinpesuaineen, siivousaineet ja - välineet ja konetiskiaineen ostamme Carrefourista. Carrefour on ranskalainen ketju, mutta hyvin kiinalainen täällä. Toki heilläkin on oma "Imported"-osastonsa, mutta melko suppea sellainen. Pesuaineet ovat ainakin puolet edukkaampia Carrefourissa kuin City Shopissa. Lähimpään Carrefouriin meiltä on matkaa kilometri.

Tässä vielä muutama kuva meidän City Shopista.

Leipätiski.
Näkkileipien ja hapankorppujen lisäksi ostamme yleensä Multigrain Toast -leipää, Ciabattaa tai Fitness breadiä. Joskus harvoin myös kuvassa näkyviä patonkeja. Näiden lisäksi kaikki muut leivät ovat meidän makuumme makeita tai muuten outoja rusinoineen jne. Kuvan oikeassa reunassa näkyy vitriinissä keskihyllyllä myös muffinsseja. Joitain muitakin makeita kakkuja löytyy (jäävät kuvassa piiloon vasemmassa reunassa.) Muffinsseja ja muita makeita leivonnaisia emme ole vielä 2, 5 vuoden aikana innostuneet ostamaan.
Juustotiski.
Ostamme yleensä Hollantilaista Goudaa. Välillä herkutellaa briellä.
Leikkeleet, grillatut broilerit + muut valmiit ruoka-annokset.
Yleensä ostamme kalkkunaa tai ranskan kinkkua. Grillattu broileri tarttuu myös silloin tällöin mukaan. Grillattu broileri on täällä tosi hyvää ja maksaa 38 RMB eli hieman alle 6 €. Valmisannoksista löytyy myös ihan ookoo kinkku-munarisottoa, jota ostan joskus yksin ollessa. Yksi annos risottoa maksaa 18 RMB joka on noin 2,60 €.
Viinit.
Viinejä ei tästä kaupasta saa alle 10 €/pll.

Lemmikkien ruuat ja niiden takana tavallista kotitaloustavaraa esim. talous- ja vessapaperit, pesuaineet.
Hyviä koiran puruluita en ole vielä löytänyt Shangaista, eikä niitä ole myös tässäkään kaupassa. Dentastixejä löytyy ja niitä Chili saa joskus. Yleensä tuon Chilille kasan puruluuherkkuja Suomesta.

Yläkerrasta takaisin alakertaan. Edessä oikealla kassapöytä. Huomaa kuvassa valkopaitainen nainen, jolla on toyvillakoira kaupassa mukana. Meidän Chilin lisäksi en ole nähnyt juuri muita koiria kaupassa. Kuvan kiinalaisnainen piti myös koiraa sylissä, mutta näköjään laski koiran maahan kun olivat juuri poistumassa kaupasta.
 
Karkkihylly.
Nyt ymmärrätte sen etten juuri koskaan namittele karkkeja Kiinassa - ei täältä mitään kunnon karssuja saa. Fishermanitkin ovat melkein kaikki sokerillisia, paitsi muistaakseni joku sitruunan maku.
Turkinpippureita ikävä!


Suomesta tuon aina Nalle 4-viljan hiutaleita, teetä, kahvia, hernekeittoa, ruisleipää ja leivinpaperiarkkeja. Niin ja tietysti niitä Turkin pippureita.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti