sunnuntai 11. lokakuuta 2015

Valokuvauksesta


Valokuvausharjoittelua sunnuntaipäivän ratoksi.
Minulla on työssä käytössä Nikon D7000 -järjestelmäkamera, jota saan käyttää myös henkilökohtaisesti tietysti pitäen kamerasta hyvää huolta, ja kameran kova käyttö olisi myös minulle todella suotavaa oppiakseni sen. Mulla on kyllä todella paljon visioita kuvista millaisia haluaisin ottaa ja monesti kun liikun jossain, näen asioita ja tilanteita jotka haluaisin kuvata. Tietysti juuri sillä hetkellä ei ole kameraa matkassa, ja tiedän että vaikka olisi ollutkin, niin tuskin olisin ehtinyt asetella kameran asetuksia kohdalleen kun kuvaushetki meni jo ohi. Tiedän myös ettei taitoni riitä tallentamaan ajatuksissani syntynyttä mielikuvaa.

Työni puolesta käyn silloin tällöin ammattivalokuvaajien kanssa kuvaamassa referenssikohteita tai järjestellyt tuotekuvauksia ja erilaisten tilaisuuksien kuvausta. Ihailen suuresti ammattikuvaajien taitoja ja etenkin silloin kun olen pystynyt sen oman idean halutusta kuvasta kertomaan heille niin, että lopputulos on ollut jopa omaa alkuperäistä ajatusta parempi.

Kiinassa työskentelyn aikana olen tutustunut neljään eri kuvaajaan. Ensimmäinen heistä oli niin koominen ja surkea, että jouduin oikeasti itse tarttumaan hanoihin (hänen kameraan) jotta saatiin jotenkin kuvausprojekti hoidettua kunnialla läpi. Seuraavan kanssa yhteistyö sujui mutkitta ja kuvauspaikalla kuvia läpikäydessä kuvat näyttivät hyviltä, mutta kun hän toimitti "valmiin paketin", oli jokaisessa kuvassa samassa kohtaa tahra, eli tämän "ammattilaisen" kameran linssi oli likainen. Kolmas kuvaaja oli tanskalainen nuori kaveri ja aivan loistava ammattilainen. Hänen töitään - kuvia ja videoita - saa todella ihailla. Hän on muuttanut Bekingiin. Neljäs tapaus on kahden ensimmäisen mukaan paikallinen kaveri. Hänen nimi on Leo ja hän näyttää todella nuorelta, ehkä joku 25-vuotias. Hänellä on aina mukanaan assistentti, häntä itseään vieläkin nuoremmalta näyttävä poika. Kumpikaan heistä ei puhu sanaakaan englantia. Tai kyllä he ymmärtävät sellaset kuin "ok", "yes", "no", "thank you". Silti heidän kanssaan on ollut erittäin helppoa työskennellä ja lopputulos on aina ollut hämmästyttävän paljon parempi kuin osasin odottaa. Olen nyt näille muutamille kuvauskeikoille ottanut oman työkamerani mukaan harjoitellakseni. Ja pakko myöntää, että miltei aina joudun turvautumaan kameran automaattisiin ohjelmiin saadakseni edes tyydyttävän lopputuloksen. Olen saanut ohjeita ja vinkkejä harrastuskuvaajilta, mutta mulle kamera on kuin korttipeli; unohdan kaikki säännöt seuraavaan päivään mennessä. Tiedän - pitäisi vaan harjoitella, harjoitella ja harjoitella. Suomessa olisi helppo mennä valokuvauskurssille, mutta Kiinassa kiinaksi siitä ei tulisi yhtään mitään. Tai ehkä olen skeptinen ja pitäisi vaan kokeilla - kuka tietää vaikka vahingossa oppisi kiinaa ja vielä kameran käytönkin ;)
Hei mutta jos nyt joku Shanghaissa elelevä tämän kirjoituksen lukee ja tunnustaa olevansa edes kohtuuhyvä kamerankäyttäjä ja olisi innokas jakamaan osaamistaan, tai jos tunnet jonkun joka osaa ja voisi opettaa, tai jos tiedät Shanghaissa järjestettävistä englanninkielisistä valokuvauskursseista  -  vinkkaathan minulle.

Tässä muutamia tämän päivän harjoitteluotoksia. Chili oli puolentoistatunnin lenkin jälkeen sopivan väsynyt kuvattava.












Ei kommentteja:

Lähetä kommentti