tiistai 3. kesäkuuta 2014

Chili



Chili.
Pieni pippurinen kiinalaistyttömme täyttää tänään 5 kuukautta. Tosin syntymäajasta emme voi tietää varmasti, mutta niin meille kerrottiin; koira on syntynyt 3. tammikuuta 2014 ja niin lukee myös paperissa, jonka saimme eläinkaupasta kun hänet ostimme. Chili on tasan viikon kuluttua ollut meidän luffe 2 kuukautta ja kasvanut 7 cm. Säkäkorkeus enää vain sentin päästä meidän vanhemmasta koirasta, Naposta. Napo on jo yli seitsemän vuotias toyvillakoira, joka asustaa hoitoperheen luona Suomessa. Myös Chilistä pitäisi jäädä toyvillakoira, mutta myyjän ilmoittama 25 cm kasvuennuste on jo ylittynyt sentillä.

Tämä ei yllättä meitä mitenkään. Itseasiassa mikään Kiinassa tuskin enää pääsee yllättämään ja mainitsen tämän vilpittömästi hymyillen ja jopa positiivisessa mielessä. Eilen tuli 1 vuosi 9 kuukautta täyteen expattielämää Shanghaissa. Eilen Kiinassa oli kansallinen vapaa, Dragon Boat Festival. Me vietimme päivän lenkkeilen, sekä koiran kanssa että ilman, ja pyöräilemällä pitkän lenkin hyvinkin kiinalaisella alueella. On huimaa edelleenkin huomata rikkauden ja köyhyyden harsonohuet rajat. Vieressä rakennetaan hulppeita villa-alueita, lasifasaadisia toimistoja ja pilvenpiirtäjiä, ja kun näistä kulkee muutamia metrejä toisaalle, löytää alueita, jossa kanaa nyletään kadun varressa, seitsemän kanaa oottaa pienenpienessä koiranhäkissä omaa kohtaloaan, kulkukoirat makaa laumoina uupuneina, nälkäisinä ja likaisina siellä sun täällä, ja ihmiset elää elämäänsä ikkunattomissa ja ovettomissa hökötyksissään ja käyvät kauppaa ruuasta, vaatteista, teräksestä, renkaista, renkaiden paikkaamisesta ja jos jonkinmoisista tavaroista ja palveluksista. Pyöräilimme kävelykadun levyisellä tiellä, jossa liikennöi silti paikalliset bussitkin. Olisin niin halunnut pysähtyä kuvaamaan moniakin tilanteita ja asioita tämän muutaman kilometrin mittaisella kauppakadulla. Miksi en pysähtynyt kuvaamaan? Ei, en pelännyt kamerani puolesta tai että minulta olisi ylipäätään mitään yritetty varastaa, tai että minulle olisi yritetty tehdä jotain. Ei. Jostain vaan kumpusi ajatus, että kuvaaminen olisi ollut jotenkin niitä ihmisiä epäkunnioittavaa. Heissä kaikissa oli kuitenkin jotain hienoa. Jokaisella oma tarina. Jokaisella oma keino selviytyä elämästä. Ja useimmat heistä vaikuttivat ulospäin hyvinkin onnellisilta. Kiinalaiset yleisestikin ovat mielestäni hyvin positiivista ja ystävällistä kansaa, vaikka tuntuvatkin yrittävän huijata ja käyttää vilppiä kaikissa mahdollisissa tilanteissa. Mutta se ei tee heistä pahoja tai ilkeitä. He selviävät omilla keinoillaan.

Jos joku on kuvannut ihmisiä ja elämää vastaavissa äärimmäisissä elinolosuhteissa, kuulisin mielelläni kokemuksia siitä, miten tällaisissa tilanteissa kuvataan.

Tänään on tasalukema myös seuraavaan kesälomaan. Ja kyllä sitä jo odotetaankin päiviä laskien! Ihana päästä hetkeksi nuuhkimaan raikasta puhdasta ilmaa, saunomaan omaan kotiin ja nähdä se meidän Suomi-hauva pitkästä aikaa! Ihanaa on myös päästä kampaajalle! Ja nähdä tuttuja kasvoja. Ja päästä ostamaan uusia vaatteita. Ja vaikka mitä ihanaa.

Niin. Chiliin palatakseni vielä. Siitä piti tulla ensin Bella. Tyttökoiran hankinta on ollut ajatuksissamme jo pitkään ja mulla oli sille nimi valmiiksi mietittynä. Chili on vaan niin sisukas ja temperamenttinen ja väriltään punainen, joten Chili tuntui sille osuvammalta nimeltä. Tytöllä on kyllä jo useita lempinimiä ja osa samoja kuin Napolla, joten kun joskus sisarukset saamme saman katon alle, voi niitä sitten kätevästi kutsua samalla nimellä ;)
Eikä meitä haittaa vaikka Chili kasvaisi miten isoksi. Tyttö on vallannut sydämemme ja tuonut Shanghaielämäämmekin ihan uudenlaista ja mielekästä sisältöä.

Tässä lyhyt startti uuden blogini kera. Tulen kirjoittamaan elämästä ja ajatuksista Kiinan ja Suomen välillä, koiristamme sekä elämäntavastani urheilla ja liikkua mahdollisimman paljon, unohtamatta hyvää ruokaa ja juomaa. Aikaisemman blogini Lilyssä olen lopettanut jo aikaa sitten, ja uuden blogin kirjoittaminen palasi ajatuksiin, kun sain uuden ja toimivamman vpn-yhteyden avulla mahdollisuuden kirjautua sivustoille, jotka Kiina muuten niin tehokkaasti estää.

Ihanaa kesäkuun alkua kaikille!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti